Har pandemin påverkat uppföljningen av patienter med reumatoid artrit? Socioekonomiska skillnader i sambandet mellan uppföljning och patienternas livskvalitet och sjukdom.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Camilla Nystrand |
Camilla Nystrand, Region Stockholm-Centrum för hälsoekonomi, informatik och sjukvårdsforskning (FoU-verksamhet), 75000
Bakgrund och motivering
Inom de två personcentrerade och sammanhållna vårdförloppen för reumatoid artrit (RA) föreslås tätare uppföljningsbesök för att minska sjukdomsaktivitet och förbättra patienternas livskvalitet. I samband med Covid-19-pandemin har fysiska besök delvis ersatts av digitala besök. Huruvida övergången till fler digitala besök är associerat med RA patienters hälsa är dock okänt. Vidare kan socioekonomiska skillnader i användning av digitala respektive fysiska besök leda till ojämlik vård och hälsa.
Syfte och mål
Projektet syftar till att undersöka om frekvens och typ av uppföljning (digital vs. fysisk) av RA patienter har ett samband med deras livskvalitet, hälsa och vidare användning av hälso- och sjukvård. Det första målet är att se hur trenden före, under och efter Covid-19-pandemin sett ut gällande besök, patientutfall och sjukvårdskonsumtion. Det andra målet är att analysera sambandet mellan typ av uppföljning och kliniska- och patientrapporterade utfall samt sjukvårdskonsumtion före och efter Covid-19-pandemin. Det tredje målet är att se hur uppföljning och utfall varierar mellan RA patienter inom olika socioekonomiska grupper.
Metod
Longitudinella analyser som inkluderar tidsperioden före, under och efter Covid-19-pandemin kommer att genomföras. Verksamhetsstatistik från VAL-databaser kommer att användas för individdata gällande sjukvårdsanvändning i Region Stockholm, vilket kommer att länkas med patientrapporterade och kliniska utfallsmått från reumatologiska kvalitetsregistret SRQ, som innehåller data för nästan 8000 patienter med RA i Region Stockholm. Vidare kommer dessa data att länkas med LISA-databasen hos SCB för information om sociodemografiska- och ekonomiska variabler. För att analysera sambandet mellan socioekonomi, typ av besök och utfall kommer statistiska flernivåmodeller att tillämpas där hänsyn till faktorer på olika nivåer (individuella, tidsaspekter m.m.) beaktas.
Betydelse för patienten
Resultaten från det föreslagna projektet kan vara vägledande i valet av typ av besök (fysiskt eller digitalt) som ska erbjudas utifrån patientens och verksamhetens enskilda behov, vilket i sin tur kan förbättra vårdkvalitet och patientutfall. Dessa patientutfall är viktiga att undersöka, speciallt i uppföljningssyfte av de nya personcentrerade och sammanhållna vårdförloppen för RA. Projektet kommer även undersöka om socioekonomisk status påverkar frekvens och typ av besök och om detta påverkar kliniska och patientrapporterade utfall. Dessa resultat kan på sikt bidra till att patienter erhåller en mer jämlik vård.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.