Högfälts MRI för att studera förändringar i hjärnan hos SLE, RA och MS patienter - en 7T Magnetkamera studie.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
50 000 kr | Pia Maly Sundgren |
Pia Maly Sundgren, Lunds universitet, 50 000 kronor
Personer med systemisk lupus erythematosus (SLE) har påtaglig kognitiv dysfunktion (försvagad eller skadad mental eller intellektuell funktion). Magnetröntgen har visat att de också har tydlig påverkan på hjärnans aktivitet och struktur. Mer avancerade magnetkameratekniker har ökad känslighet och kan därför användas för att studera ändringar i hjärnan vid vila och olika aktiviteter. Projektets långsiktiga mål är att identifiera kliniska tecken, laboratorieresultat och röntgenresultat som kan förklara kognitiv svikt, utmattning och depression hos patienter med SLE. Därmed kommer projektet att öka kunskapen och förståelsen för mekanismerna bakom sjukdomen. Om det påvisas att inflammationen bakom SLE orsakar den kognitiva nedsättningen finns möjligheten att genom förändrad immundämpande behandling förbättra prognosen och livskvaliteten hos personer med SLE.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.