Johan Rönnelid, Uppsala Universitet, 250 000 kronor, 2-årsanslag år 2/2022

Bakgrund och motivering

Immunkomplex (IC) bildas när olika ämnen (antigen) förenas med specifika antikroppar, ofta s.k. autoantikroppar riktade mot kroppsegna ämnen. IC kan påvisas i blodet och i kroppsvävnader vid reumatiska sjukdomar som reumatoid artrit och systemisk lupus erythematosus (SLE), där de ger upphov till inflammation och organskada. Mätning av autoantikroppar i blod används för att ställa diagnos, och börjar även alltmer användas för att bedöma patientens framtida prognos, t ex efter insatt läkemedelsbehandling.

Syfte och mål

Blod innehåller dock både fria autoantikroppar och autoantikroppar bundna i IC, och alla idag kliniskt använda analysmetoder mäter bara de fria antikropparna. Vår hypotes är att den IC-bundna delmängden av autoantikroppar ofta är den viktigaste. Det finns idag få metoder för att mäta vilka antigen och antikroppar IC innehåller, eller vilken biologisk funktion de har. Vi utvecklar därför specifika metoder för att mäta funktion av IC i provrör, och för att mäta sammansättning av IC. Jag ställer sedan denna information i relation till hur patienterna mår vid insjuknande och senare, och hur de svarar på behandling med olika läkemedel. Vi studerar också vad som immunologiskt skiljer patienter från olika delar av världen.

Progress

Hittills har min forskning bland annat identifierat en grupp patienter med reumatoid artrit som har mycket inflammation vid insjuknande men som sedan har god prognos, och även beskrivit en markör för SLE-patienter som svarar bra på modern antikroppsbehandling. Vi går nu vidare för att bekräfta dessa fynd i ytterligare och större patientgrupper.

Projektet är translationellt sker tillsammans med grundforskare inom immunologi och genetik och med kliniska kollegor med stora kliniskt väl undersökta och välbeskrivna patientgrupper från Sverige, övriga Europa (fr. a. Norge och Danmark), Malaysia och Sudan.

Betydelse för patienten

Vårt mål är att utveckla nya användbara laboratoriemetoder för sjukvården. Vi hoppas att våra resultat kan leda till utveckling av kliniskt användbara metoder för att särskilja grupper av patienter på nya sätt utifrån funktion och innehåll i IC. Detta gör vi för att sedan kunna behandla varje enskild patient på ett mer individualiserat sätt än idag.

Lärosäte: Uppsala universitet

Belopp: 250000

Ansvarig forskare: Johan Rönnelid

År: 2022

Forskningsområden: Reumatoid artrit (RA)