Hur immunkomplex och associerade autoantikroppar styr inflammation, vävnadsdestruktion och behandlingssvar vid reumatoid artrit och SLE.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
250 000 kr | Johan Rönnelid |
Johan Rönnelid, Uppsala universitet, 250 000 kronor
Ledgångsreumatism (reumatoid artrit, RA) och systemisk lupus erythematosus (SLE) kännetecknas av antikroppar riktade mot den egna kroppen. Antikroppar har helt olika funktion om de förekommer fritt eller bundna till målproteinet (immunkomplex, IC). Sådana IC orsakar ofta inflammation. Patienter med RA och SLE har både fria och IC-bunda antikroppar riktade mot den egna kroppen (autoantikroppar). För att kunna särskilja vilken betydelse dessa har utvecklas metoder för att studera IC och IC-associerade autoantikroppar. Dessa fynd relateras till symtom, prognos och behandlingssvar vid RA och SLE. Målet är att finna nya och förhoppningsvis bättre sätt att använda antikroppstest vid reumatiska sjukdomar.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.