Hur JIA påverkar yrkesliv och familjebildning
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
200 000 kr | Martin Neovius |
Martin Neovius, Docent, Karolinska Institutet, Stockholm, 200 000 kr
Eftersom de biologiska mekanismerna bakom juvenil idiopatisk artrit (JIA) och reumatiska sjukdomar som debuterar i vuxen ålder skiljer sig åt kan man inte förlita sig på att resultat från vuxna patienter kan ge insikt om förutsättningarna för unga män och kvinnor med JIA . Detta projekt avser utvärdera vilken inverkan JIA har på unga män och kvinnors yrkesliv, familjeliv och sjukvårdskostnader. I en rikstäckande studie analyseras patienternas utbildning, inträde på arbetsmarknaden, kostnader för sjukdomskontroller samt eventuell påverkan på familjebildningen. Resultaten kommer att jämföras både med syskon till patienterna men också med oberoende kontrollpersoner. Projektet har förutsättningar för att ge en tydligare, mer objektiv bild av hur JIA påverkar unga människor med JIA i Sverige.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.