Hur kan tarmfloran påverka hjärnatrofi hos patienter med reumatoid artrit?
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
150 000 kr | Caroline Wasén |
Caroline Wasén, Göteborgs universitet, 150 000 kronor
Bakgrund och motivering
Vid reumatoid artrit förekommer neuropsykiatrisk samsjuklighet t.ex. depression och kognitiva problem vilket kan ha en stor inverkan på patienters livskvalité. Inflammation i hjärnan leder till nervcellsdöd hos personer med neurodegenerativa sjukdomar, men hur det påverkar hjärnan vid RA är inte lika välstuderat. Tarmfloran producerar metaboliter som har både inflammatoriska och anti-inflammatoriska egenskaper och som påverkar neurodegeneration genom att modulera immunsystemets aktivitet.
Syfte och mål
Detta projekt syftar till att identifiera metaboliter från tarmfloran som bidrar till eller bromsar inflammatoriska och neurodegenerativa processer i hjärnan vid RA, och förstå vilka gener som ligger bakom produktionen av dessa metaboliter. Det långsiktiga målet med detta projekt är att identifiera metaboliter med terapeutisk potential, och/eller identifiera bakterier som skulle kunna användas som probiotika för att motverka negativa effekter av RA på hjärnan.
Metod
Vi har identifierat regioner i hjärnbarken med reducerad volym hos RA patienter jämfört med friska kontroller. Från samma patienter har vi analyserat monocyter från blodprover och kunnat identifiera gener som är mer aktiva hos patienter med en lägre hjärnvolym. Denna genprofil kommer nu användas för att testa ett stort antal bakterier isolerade från tarmflora från RA patienter på en monocytcellinje, och därefter välja ut bakterier med god potential att främja eller motverka denna profil. De utvalda bakterierna kommer sedan att analyseras med avseende på vilka metaboliter de producerar, vilka gener de har i sitt genom och hur metaboliter som är unika för dessa bakterier påverkar inflammatoriska och neurodegenerativa processer i hjärnan på möss med artrit.
Betydelse för patienten
På kort sikt kommer detta projekt leda till bättre förståelse för hur ledinflammation hos RA patienter också påverkar inflammatoriska processer i hjärnan och tarmbakteriernas roll i att reglera dessa processer. Vi tror att inflammation i leder kan bidra till immuncelsaktivering i hjärnan som sin tur orsakar hjärnatrofi och neuropsykiatrisk samsjuklighet.
På längre sikt kommer detta projekt att leda till att vi identifierar tarmbakterier och metaboliter som har potential att motverka negativa effekter på hjärnan vid RA. Vi hoppas att projektet ska leda till nya behandlingsalternativ som förbättrar livskvalitén hos RA patienter.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.