Hur kan tarmfloran påverka hjärnatrofi hos patienter med reumatoid artrit?
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
100 000 kr | Caroline Wasén |
Bakgrund och motivering
Det är normalt att hjärnan krymper något i takt med åldern och det kan leda till försämrat minne och problemlösningsförmåga hos äldre. Vår studie tyder på att hjärnbarken krymper dubbelt så snabbt hos reumatoid artrit (RA) patienter över 60 år jämfört med friska kontrollpersoner. Dessutom har vi funnit högre halter av protein som frisätts vid neurodegeneration i blodprover även från yngre patienter. Vi tror att inflammatoriska processer i hjärnan vid RA gör att den åldras snabbare än vad som är normalt.
Metod
I tarmen finns en stor variation av bakterier som kan påverka vårt immunsystem genom att frisätta olika restprodukter från sin ämnesomsättning (metaboliter). I det här projektet ska vi isolera många arter av bakterier från avföringsprover från RA patienter för att kunna testa hur de påverkar hjärnans immunceller. Genom att gämföra vilka metaboliter som utsöndras av bakterier med olika effekt på immuncellerna kan vi identifiera metaboliter som tycks driva destruktiva inflammatoriska processer. Vilken effekt dessa metaboliter har på hjärnan vid RA ska sedan bekräftas genom att ge dem till möss och undersöka om det påverkade deras beteende och hjärnvävnad.
Betydelse för patienten
Våra preliminära resultat tyder på att RA kan ha en skadlig effekt på hjärnan och att tarmbakterier kan spela en viktig roll. För att ta reda på hur hjärnan kan skyddas vid RA måste vi först förstå underliggande orsaker till påskyndat åldrande. Tarmbakteriernas sammansättning är en särskilt intressant faktor att undersöka eftersom forskning har visat att den kan påverkas genom t.ex. kost eller probiotika. På kort sikt kan vi alltså lära oss om viktiga faktorer som påverkar hjärnans åldrande vid RA. På lång sikt kan vi hitta nya strategier för att skydda hjärnan vid RA och motverka åldersrelaterade problem med minne och inlärning.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.