Hur påverkar behandlingen tarmfloran vid systemisk skleros?
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
100 000 kr | Kristofer Andréasson |
Kristofer Andréasson, Docent, Skånes universitetssjukhus, Lund, 100 000 kr
Systemisk skleros är en kronisk, autoimmun sjukdom där förändrat immunförsvar medför försämrad blodcirkulation och ökad bindvävsproduktion i hud och inre organ, framför allt i mag-tarmkanal, lungor, hjärta och njurar. Vi har visat att förändrad bakteriell tarmflora är associerad med olika symptom vid systemisk skleros, till exempel att tarmkanalens absorptionsförmåga är nedsatt. Hur dessa patienter tar upp läkemedel är mycket sparsamt studerat. En läkemedelsstudie ska med ekonomiskt stöd från Reumatikerförbundet undersöka hur tarmfloran och tarmsjukdom vid systemisk skleros påverkar upptag av mykofenolatmofeti, det viktigaste läkemedlet i behandling av systemisk skleros. Målet är komma fram till huruvida man bör individanpassa doseringen av läkemedlet för att få bästa möjliga effekt.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.