Anders Öman, Uppsala Universitet, 75 000 kronor

Bakgrund och motivering

Tarmfloran kan ha betydelse vid Juvenil Idiopatisk Artrit (JIA) och tarmfloran påverkas av kosten. Användningen av ”specific carbohydrate diet” (SCD) har visat en minskad sjukdomsaktivitet i en pilotstudie på barn med JIA.

En större studie av hur tarmfloran förändras hos barn med JIA under SCD-intervention pågår, men kunskapen om hur tarmfloran varierar hos barn som inte gör någon kostförändring är begränsad.

Vi behöver därför undersöka kontrollgrupper med barn som inte gör någon kostförändring.

Syfte och mål

Vi vill undersöka om tarmfloran förändras spontant under fyra veckor hos friska barn, samt hos barn med JIA, som inte gör några kostförändringar.

Vi vill även jämföra resultaten hos dessa två kontrollgrupper med resultaten hos 22 barn med JIA som står på SCD.

Målsättningen är att undersöka hur stabil tarmflorans sammansättning och funktion är hos friska barn, samt hos barn med JIA. Vi vill även undersöka om behandling med SCD hos barn med JIA har en påverkan på tarmflorans sammansättning och funktion som är större än den normala fluktuationen hos friska barn och barn med JIA som står på normalkost.

Metod

Vi kommer att inkludera 40 friska barn och ungdomar, samt 22 barn med JIA som är ålders- och könsmatchade med de patienter med JIA som ingår i SCD-studien.

De barn som inkluderas får inte äta någon specialkost och får inte ha genomgått någon antibiotikabehandling inom de senaste 3 månaderna.

Deltagarna som ingår i kontrollgruppen med barn med JIA får inte göra någon förändring av sin medicinska behandling mellan de två provtagningstillfällena.

Avföringsprover lämnas vid två tillfällen med fyra veckors intervall, dag 0 och dag 28.

DNA-extraktion, amplifiering och sekvensering av 16S rRNA, samt shotgun metagenomics kommer att utföras för alla prover.

Betydelsen för patienten

För framtida studier på tarmflora hos barn med JIA, eller barn med andra sjukdomar, är det viktigt att veta hur stabil tarmfloran är hos friska barn, samt hos barn med JIA.

Vi kommer att jämföra resultaten från de två kontrollgrupperna med de barn med JIA som står på SCD.

Om vi kan få fram resultat som visar att tarmfloran förändras under SCD, på ett sätt som inte sker hos friska barn eller hos barn med JIA som står på en oförändrad kost, ger det en viktig ledtråd till hur SCD påverkar sjukdomen. Det kan i sin tur öka möjligheterna att i framtiden få mer kunskap om vilken effekt olika födoämnen har på sjukdomsaktiviteten vid JIA.

Lärosäte: Uppsala universitet

Belopp: 75000

Ansvarig forskare: Anders Öman

År: 2022

Forskningsområden: Juvenil idiopatisk artrit (JIA)