Hur utvecklas artros?
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
50 000 kr | Anders Aspberg |
Anders Aspberg, Docent, Lunds universitet, Lund, 50 000 kr
Artros är en mycket vanlig ledsjukdom som orsakar mycket lidande med långvarig smärta och rörelseproblem. Idag finns ingen behandling utöver sjukgymnastik, smärtlindring och ledprotes när leden är fullständigt utsliten. Mycket lite är känt om vad som egentligen sker i brosket under de tidiga faserna av sjukdomsförloppet, när sjukdomen möjligen skulle kunna behandlas för att förhindra skada.
Detta projekt, som får stöd av Reumatikerförbundet, avser identifiera tidiga molekylära förändringar funna i patienter som utvecklar artros tidigt i livet. Kunskap om sjukdomsmekanismer och broskets uppbyggnad kommer att bidra till förståelse för tidiga steg i utveckling av artros vilket på sikt öppnar för ny behandling av dessa sjukdomar.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.