Hyper- och autoinflammatoriska tillstånd inom pediatrisk reumatologi
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Petra Król |
Bakgrund och motivering
Hyperinflammatoriska tillstånd är sällsynta tillstånd som inkluderar självbegränsande tillstånd, såsom multisysteminflammatoriskt syndrom hos barn associerat med COVID-19 (MIS-C) och kroniska tillstånd, såsom autoinflammatoriska sjukdomar (AID). Studie kommer studera flera aspekter från tidiga till sena sjukdomsstadier. Forskning belyser det avgörande behovet av livslång uppföljning av patienter med vissa AID, vilket kräver utbildning av läkare och patienter för en övergång från pediatrisk till vuxenvård.
Metod
1a,b - Att studera riskfaktorer i MIS-C (1a) länkade vi data från nationella register. samt studera genetiska, miljömässiga och andra riskfaktorer i vår AID kohort (1b) som ursprungligen samlades in för SAID-studie och pedSRQ-register.
2a,b - Att studera aktiv sjukdom/patologiska vägar i MIS-C (2a) och sjukdomsmekanismer i AID (2b). Vi kommer att analysera proinflammatoriska cytokiner, IFN signalering, mikropartiklar och autoantikroppar mot endotelceller och blodplättar.
3a,b - Kartlägga långsiktiga prognosen i MIS-C (3a) och AID (3b) och longitudinella övergången till vuxen ålder i AID (b) genom att analysera de långsiktiga komplikationerna och prognosen med fokus på somatiskt och mentalt välbefinnande.
Betydelse för patienten
Samarbete mellan barnreumatologer i Sverige, med hjälp av pedSRQ-datainsamling, erbjuder en unik möjlighet att grundligt utforska MIS-C och AID i hela den svenska befolkningen, inklusive riskfaktorer, sjukdomsförlopp och utfall. Vår studie syftar till att studera viktiga patientfrågor angående sjukdomsorsak, hälsoutsikter, återgång till dagliga aktiviteter och potentiella komplikationer. Att förstå MIS-C och AID är viktigt för att förbättra terapin, med vår forskning som potentiellt främjar personlig patientvård och säkerställer en omfattande uppföljning inom pediatrisk och vuxenreumatologi.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.