Identifiering av biomarkörer för vaskulitsjukdomar: stor betydelse för små blodkärl.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Johanna Dahlqvist |
Johanna Dahlqvist, Uppsala Universitet, 75 000 kronor
ANCA-associerade vaskuliter är en grupp ovanliga reumatologiska sjukdomar där immunförsvaret angriper den egna kroppen och ger upphov till inflammation i de allra minsta blodkärlen. Inflammationen kan attackera i princip alla organ i kroppen, men oftast angrips njurarna, lungorna eller de övre luftvägarna. Sjukdomarna löper i skov och kräver mycket kraftfull anti-inflammatorisk behandling. I dagsläget saknar sjukvården verktyg att förutsäga vilka personer som löper risk att få flera skov samt att upptäcka när ett nytt skov är under uppsegling. Det här projektet strävar efter att hitta proteiner i blodet (så kallade biomarkörer) som kan hjälpa ställa rätt diagnos, förutsäga risken för nya skov samt ge en ledtråd om vilka organ som kommer att involveras. Målet är att ett enkelt blodprov ska på sikt kunna detektera dessa biomarkörer hos patienter med ANCA-associerade vaskuliter i den kliniska vardagen, vilket kan bli ett viktigt verktyg i diagnos och behandling av patienter.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.