Implementering och utvärdering av strukturerad multiprofessionell rehabilitering vid tidig RA
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Elisabeth Mogard |
Elisabeth Mogard, Skånes universitetssjukhus, 75 000 kronor
Bakgrund och motivering
Personer med RA skall ha ett snabbt omhändertagande med adekvat medicinering samt tillgång till multiprofessionell personcentrerad rehabilitering, vilket är en utmaning i klinisk praxis. Vid reumatologen i Lund inkluderas konsekutiva patienter med nydebuterad RA till ett evidensbaserat kliniskt projekt med fokus på snabbt omhändertagande och tät medicinsk uppföljning för att uppnå remission. En multiprofessionell rehabiliteringsdel har integrerats för att ge bästa möjliga vård vid tidig RA.
Syfte och mål
Att vidareutveckla och utvärdera multidisciplinära rehabiliteringsinsatser för att ge god, personcentrerad och evidensbaserad multiprofessionell rehabilitering till personer med tidig RA, med mål att påverka ohälsosamma levnadsvanor, smärta, trötthet, sömnbesvär och i förlängningen förbättra patienternas livskvalitet. Två studier med separata delstudier ingår i projektet:
I. Levnadsvanor och kardiovaskulär risk studeras. Individanpassade tidiga rehabiliteringsinsatser samordnas och utvärderas.
II. Identifiering av patienter med stora besvär av smärta, trötthet och sömn. Utveckling och utvärdering av rehabiliteringsintervention.
Metod
I April 2021 startade en longitudinell, prospektiv, kliniskt förankrad observationsstudie som följer patienter med nydebuterad RA i två år, TINDRA. Datainsamling sker bl.a via frågeformulär, fysikaliska undersökningar (läkare, sjuksköterska, fysioterapeut) och provtagning. Genom att addera ytterligare frågeformulär, intervjustudier samt genom att studera och utveckla komplexa interventioner på ett evidensbaserat sätt (enligt the Medical Research Council) vill vi vidareutveckla och utvärdera multiprofessionella rehabiliteringsinsatser och implementera bästa möjliga vård vid tidig RA. Det finns intresse att utveckla ett multiprofessionellt omhändertagande även vid Capio Movement, Reumatologi i Halmstad, varför man deltar i vissa delstudier.
Betydelsen för patienten
Studierna kan öka kunskapen kring hur levnadsvanor och träningsstatus påverkar sjukdomen och dess konsekvenser samt bidra till tidigare, samordnade insatser för patienter med svår smärta och trötthet trots adekvat farmakologisk behandling. De kan även bidra till att evidensbaserade rehabiliteringsprogram med mål att påverka livsstilsförändringar, smärta, trötthet och sömnsvårigheter utvecklas och implementeras. Genom att komplettera den farmakologiska behandlingen med evidensbaserade rehabiliteringsinterventioner kan vi säkerställa bästa möjliga vård vid tidig RA. Kunskapen kan senare appliceras på andra diagnoser och kontexter.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.