Inklusionskroppsmyosit - faktorer som påverkar överlevnaden.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
100 000 kr | Ulrika Lindgren |
Ulrika Lindgren, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 100000
Bakgrund och motivering
Inklusionskroppsmyosit (IBM) är en muskelsjukdom som framförallt drabbar individer över 50 års ålder. Typiska symtom är svaghet i lårmuskler och handgrepp samt sväljsvårigheter. Det finns i nuläget inget läkemedel som bromsar sjukdomsförloppet. IBM är en ovanlig sjukdom vilket gör det svårt att studera större grupper.De senaste åren har studier från Sverige, Norge och USA visat att personer med IBM har förkortad överlevnad jämfört med jämnåriga i befolkningen.
Syfte och mål
Syftet med denna studie är att beskriva dödsorsak vid inklusionskroppsmyosit och jämföra förekomsten av olika dödsorsaker med jämnåriga i befolkningen. Det finns flera mindre studier om dödsorsak vid IBM, men större studier såsom denna planerade behövs för att få mer information.
Hypotesen är att patienter med IBM avlider i större utsträckning av sjukdomar från luftvägarna såsom lunginflammation, samt av andra symtom kopplade till sväljsvårigheterna såsom undernäring.
Metod
Baserat på vår tidigare forskning är omkring 150 personer med inklusionskroppsmyosit i Västra Götalandsregionen 1985-2017 beskrivna, och 86 av dem har avlidit under den tidigare studiens uppföljningstid. För varje person med IBM ska 10 personer ur befolkningen matchas (för födelseår, ålder, kön och boende i Västra Götalandsregionen) med hjälp av Socialstyrelsen. Dödsorsaken hos de som avlidit ska beställas från dödsorsaksregistret och kategoriseras efter organsystem och/eller sjukdomstyp. Därefter ska förekomsten av olika dödsorsaker i de båda grupperna (personer med IBM och kontroller från populationen) jämföras, samt om det är någon skillnad beroende på ålder och kön.
Betydelse för patienten
Att studera dödsorsak vid inklusionskroppsmyosit i den stora populationsbaserade grupp av patienter med IBM som är beskriven i Västra Götalandsregionen kan användas för att förstå mer om riskfaktorer för för tidig död vid IBM, identifiera associerade sjukdomar och definiera naturalförlopp. Detta kan leda till ökad uppmärksamhet kring eventuella behandlingsbara riskfaktorer för för tidig död vilket kan ge patientnytta på kort sikt, samt skapa en bas för framtida behandlingsstudier för IBM.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.