Juvenil idiopatisk artrit-vad händer när man blir vuxen?
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
125 000 kr | Helena Tydén |
Helena Tydén, Lunds Universitet, 125 000 kronor
Bakgrund och motivering
JIA är förenat med allvarlig samsjuklighet, men det finns få uppföljande studier av patienter med JIA i vuxen ålder. Studier av långtidsprognos vid JIA behövs.
Syftet med denna studie är att bjuda in vuxna patienter med JIA populationsbaserat för långtidsuppföljning för undersökning av faktorer som ej kan fås fram i registerstudier. Sjukdomsaktivitet, funktion, ögonstatus och synnedsättning, kardiovaskulära riskfaktorer, endoteldysfunktion, levnadsvanor, aktuell smärta och livskvalitet ska undersökas.
Syfte och mål
Målet är att besvara frågeställningarna:
Har vuxna JIA patienter
► pågående sjukdomsaktivitet och inflammation laboratoriemässigt, sämre hälsorelaterad livskvalitet, ökad smärtkänslighet och ökad aktuell smärta, ökad ångest och depression, jämfört med friska?
►Ökad samsjuklighet, ögoninflammation och synnedsättning, sämre kondition, handstyrka och funktion samt nedsatt styrka och funktion i det övriga muskuloskeletala systemet, jämfört med ålders-och könsmatchade friska?
► Ökning av kardiovaskulära riskfaktorer och endoteldysfunktion jämfört med ålders-och könsmatchade friska och finns en relation till sjukdomsaktivitet?
Metod
200 patienter inkluderas initialt från den skånska JIA kohorten, liksom friska kontroller.
Samsjuklighet: Blanketter fylls i med uppgifter om samsjuklighet och verifieras med journalgenomgång. Depression och ångest samt upplevd stress mäts med validerade formulär. AEM[ktuell sjukdomsaktivitet ]mäts av reumatolog. Blodprov med analys av inflammationsparametrar och endoteldysfunktion. Bedömning av muskuloskeletal funktion och kondition. Bedömning av funktion och styrka i handen. Kartläggning av kardiovaskulära riskfaktorer: Sjuksköterska kontrollerar blodtryck, ankelindex, BMI, midja-stusskvot. Blodprover för kardiovaskulär risk analyseras. Undersökning av endotelfunktion med Endopat.
Ögonundersökning: synskärpa och förekomst av uveit undersöks
Betydelse för patienten
Underbehandlad sjukdomsakivitet, uveit och nedsatt funktion eller kardiovaskulära riskfaktorer omhändertas och behandlas på studiedeltagarna, vilket gynnar patienterna på kort sikt.
På längre sikt kommer vi utifrån studieresultaten kunna ge vetenskapligt baserad information till föräldrar och barn som är nyinsjuknade i JIA angående långtidsprognos . Utifrån studieresultaten fås underlag för att eventuellt revidera behandlingsriktlinjer för barn med JIA samt eventuellt individualisera och förändra uppföljningen av vuxna JIA patienter, exempelvis baserat på undergrupp av JIA.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.