Källan till autoimmunitet
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
150 000 kr | Inga-Lill Mårtensson-Bopp |
Mårtensson-Bopp, Inga-Lill, Doktor, Uppsala universitet. 200 000 kr.
Människans immunförsvar fungerar så att det programmeras till att känna igen de flesta kombinationer av främmande protein som möjligen kan invadera kroppen.
Vid autoimmuna sjukdomar sker däremot en felprogrammering av immunförsvaret och immuncellerna börjar istället producera antikroppar som attackerar kroppens egna proteiner. Normalt ska dessa s.k. autoreaktiva celler sorteras bort och man har hittat mekanismer som kontrollerar uppkomsten av dessa celler i experimentella modeller.
Modellerna har likheter med reumatoid artrit (RA) och systemisk lupus erythomatosus (SLE) och Reumatikerförbundet ger stöd åt ett överbryggande forskningsprojekt så att upptäckterna kan ge svar om hur det fungerar i patienter.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.