Karakteristik av muskelengagemang hos patienter med systemisk skleros.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
50 000 kr | Karina Gheorghe |
Karina Gheorghe, Karolinska Universitetssjukhuset, 50 000 kronor
Systemisk skleros (SSc) är en sjukdom som drabbar flera organ och beror på felaktig aktivering av immunförsvaret som angriper kroppens egna vävnader. Det leder till inflammation, ärrbildning och störd cirkulation i kroppens allra minsta kärl. En orsak till nedsatt livskvalitet och funktion är symtom från rörelseapparaten, där många patienter anger problem i form av muskelsvaghet, värk och nedsatt rörlighet. Dessutom är trötthet och nedsatt ork ett dominant symptom som delvis orsakas av muskelpåverkan. Det är mindre utforskat i vilken utsträckning musklerna är drabbade av sjukdomen, särskilt hos patienter som inte visar tydliga tecken på inflammation av muskler. Denna studie ska undersöka hur vanligt det är att SSc angriper muskler, på vilket sätt det sker och hur förloppet är över tid. Att förstå på vilket sätt musklerna är angripna vid tidig SSc har betydelse för riktade insatser och kommer möjligen utforma framtida åtgärder som kan förbättra livskvalitet och fysisk förmåga för patienterna.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.