Bakgrund och motivering

Serotonin, en signalsubstans som reglerar sömn och humör i hjärnan, har även visat sig kunna påverka immunförsvaret. Serotonin som återfinns i kroppen utanför nervsystemet bildas av celler i tarmen som sedan till stor del tas upp av kroppens blodplättar för lagring. Även om serotonin påstås bidra till inflammation vet man väldigt lite om dess roll vid kroniska reumatiska sjukdomar.

Metod

Vi kommer analysera hela förloppet från produktionen av celler i tarmen till frisättning från blodplättar och slutligen nivåer i blod, kopplat till insamlade kliniska data. Mer specifikt kommer vi mäta nivåerna hos patienter och se om dessa kan kopplas till sjukdomsaktivitet och upplevda symptom. På laboratoriet kommer vi undersöka vad som påverkar cellerna i tarmen att bilda mer eller mindre serotonin. För att studera sambandet mellan genetik och hjärt-kärlsjukdom kommer vi även undersöka om blodplättarnas funktioner skiljer sig mellan patienter med olika genetiska varianter.

Betydelse för patienten

Fördjupad kunskap om sjukdomsmekanismer är en förutsättning för att hitta nya biomarkörer och behandlingar. På sikt kan vår forskning gynna patienterna då vi kartlägger serotonin-systemet i relation till kliniska symptom och undersöker mekanismer som leder till förändringar. Kunskapen om kopplingen mellan genetiska variationer, funktioner hos blodplättar och utveckling av hjärt-kärlsjukdom kan identifiera patienter med hög risk i behov av förebyggande åtgärder. På lång sikt kan våra fynd bidra till utveckling av nya behandlingsstrategier.

Aktuellt om forskning