Kliniska och experimentella studier av inflammatoriska mediatorer vid systemisk lupus erytematosus: Nya tillförlitliga diagnostiska och prognostiska verktyg.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
200 000 kr | Christopher Sjöwall |
Christopher Sjöwall, Linköpings universitet, 200 000 kronor
Det övergripande målet med forskningsprojektet är att studera samspelet mellan olika delar av immunförsvaret och deras roll vid utvecklingen av systemisk lupus erythematosus (SLE). Bättre förståelse av styrningen av immunförsvaret och kliniskt omhändertagande kan i slutändan ge bättre möjligheter att: (1) använda redan befintliga läkemedel på bättre sätt; (2) utveckla nya läkemedel; (3) ge korrekt diagnos och tidigt identifiera patienter med ogynnsam prognos; och (4) hitta faktorer som förutsäger framtida aktivitetsbegränsningar. Att tidigt identifiera patienter med ogynnsam prognos är viktigt, dels för att förhindra uppkomst av permanent skada, men även för att identifiera patienter med god prognos där övermedicinering riskerar ge skador.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.