Långtidsuppföljning av Covidassocierad hyperinflammation hos barn
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Maria Altman |
Maria Altman , Karolinska Universitetssjukhuset, 75 000 kronor
Bakgrund och motivering
De flesta barn som smittats av SARS-CoV-2 uppvisar lindriga symtom. Vissa barn återinsjuknar dock i ett allvarligt inflammationstillstånd 2-6 veckor efter covidsmittan. Tillståndet benämns MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) och definieras som hög feber, påverkan på minst två olika organsystem, förhöjda inflammationsvärden, samt genomgången COVID-19. Hjärta, hjärna, magtarmkanal, njurar och hud är ofta drabbade. Det är okänt i vilken mån organen återhämtar sig efter tillfrisknandet.
Syfte och mål
Det allmänna syftet med denna studie är att bidra med viktig kunskap om det nya syndromet MIS-C, för att användas för prevention av sjuklighet och dödlighet bland framtida patienter. Vi kommer att fokusera vår uppföljning på de organ som ofta drabbas av MIS-C, såsom hjärta, hjärna, magtarmkanalen, hud och slemhinnor, koagulationssystem, njurar och lever.
De specifika målen är:
att presentera långtidsutfall efter MIS-C i en svensk populationsbaserad kohort
att specificera vilka organsystem som behöver följas upp; och
att identifiera specifika riskfaktorer för negativa långtidseffekter av MIS-C
Metod
Barnreumaregistret utgör en unik möjlighet att snabbt och med hög kvalitet bidra till kunskapsläget. Den strukturerade långtidsuppföljningen syftar till att identifiera möjliga problemområden, så att vi kan skräddarsy framtida uppföljningar av MIS-C. Projektet inkluderar samtliga svenska fall av MIS-C (antal ca 280, augusti 2021). Uppföljningen sker vid 2 resp 8 veckor, samt vid 6, 12, 18 och 24 månader efter insjuknandet. Förutbestämda kliniska data såsom anamnes, status, resultat av blodprover och hjärteko registreras i Barnreumaregistret vid varje besök. Vid 6 och 12-månadersbesöket görs även en screening av psykologiska symtom, koncentrationsförmåga och förmåga till social interaktion via validerade enkäter.
Betydelsen för patienten
MIS-C är ett helt nytt tillstånd och hela världen har mycket att lära. COVID-19-pandemin är inte över ännu och vi förväntar oss fler MIS-C-fall under den närmaste tiden och kanske under lång tid framöver. Det finns även hyperinflammatoriska tillstånd till följd av andra virussjukdomar. Det har inte gjorts någon strukturerad uppföljning av barn som sjukhusvårdats för hyperinflammation tidigare och därför kan resultaten av våra studier användas för att planera uppföljningsprogram för barn som drabbats av både MIS-C och liknande hyperinflammatoriska tillstånd, med syftet att förebygga och tidigt behandla komplikationer.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.