Långvarig generaliserad smärta ur ett livsloppsperspektiv
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Katarina Aili |
Bakgrund och motivering
Ett liv med långvarig generaliserad smärta (CWP) ökad risk för samsjuklighet, som kardiovaskulära sjukdomar, och förtidig död. För adekvat omhändertagande i vården behövs kartläggning av riskfaktorer och friskfaktorer för samsjuklighet och livskvalitet, bland personer med CWP i olika åldersgrupper, inklusive en åldrande befolkning. Aktuellt projekt är en 30-årsuppföljning av en kohort som följts vid upprepade tillfällen, med möjlighet att studera långvarig generaliserad smärta under ett livslopp.
Metod
Detta är en longitudinell populationsbaserad studie, där 2425 personer följs med upprepade mätningar under 30 år. Kohorten upprättades 1995 och har sedan följts med uppföljande enkäter 1998, 2003, 2007 och 2016. Aktuellt projekt skall nu göra en 30-årsuppföljning av kohorten. Förutom frågor om smärta, inkluderar enkäten frågor om demografi, hereditet, levnadsvanor, sjukskrivning, vårdkonsumtion, socialt stöd, känsla av sammanhang, sömn och hälsostatus.
Uttag från Socialstyrelsens register skall göras, och deltagarna skall genom dessa följas avseende slutenvårdstillfällen, öppenvårdsbesök inom specialistvården, dödsorsak, samt cancerdiagnos mellan 1995 och 2025.
Betydelse för patienten
Avsikten med projektet är att identifierade friskfaktorer som skall kunna arbetas in i riktlinjer för hur personer med risk för långvarig smärta hanteras i mötet med vården. Vidare kan resultat bidra till ny kunskap om hur vårdmöten kan förbättras i syfte att minska konsekvenserna, och öka livskvaliteten för den som drabbats av långvarig generaliserad smärta.
Sökt projekt har potential att generera kunskap som på kort sikt kan appliceras i vården av personer som har smärta. På lång sikt kan den nya kunskapen få betydelse för att minska sjukdomsbördan vid långvarig smärta till nytta för både individ och samhälle.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.