Erik Sundberg, Karolinska Universitetssjukhuset, 80 000 kronor

Bakgrund och motivering

Juvenil Idiopatisk Artrit (JIA) är en kronisk ledsjukdom som drivs av inflammation och där framtida sjukdomsförlopp för den enskilde patienten är osäkert vid debut. Studien kommer att undersöka hur man tidigt kan identifiera patienter med JIA vilka senare löper ökad risk att utveckla bestående ledskada. Ledskada kan innebära skadat brosk eller lednära ben men kan också innebära skador på ledens stödjefunktion resulterande i en ofta smärtande led med bristfällig funktion och negativ effekt på hälsan.

Syfte och mål

Vi kommer i studien att följa en patientgrupp som nyligen fått JIA diagnos för att se om ledskada 2 år efter sjukdomsdebut kan förutsägas bättre än idag. Syftet är tidig upptäckt av risk för ledskada för att tidigt kunna behandla och förebygga sådan skada.

Metod

Studiegruppen kommer att följas med registrering av patientens självskattning och standardiserade undersökningar hos sjukgymnast, arbetsterapeut, läkare samt undersökas med muskuloskelettalt ultraljud och i rörelselaboratorium. Biomarkörer för inflammation och ledskada kommer analyseras vid studiestart samt 6, 12, 18 resp. 24 mån efter debut. Centralt är utvärdering av ledskada 2 år efter debut i relation till tidig avvikelse i biomarkörer och sekundära utfallsmått är relaterade till övriga undersökningsvariabler. Ledskada utvärderas med kliniskt beprövat ledskademått samt radiologi.

Betydelsen för patienten

För de JIA patienter som kommer att utveckla en ledskadande sjukdom med med risk för kronisk värk, livslång funktionsnedsättning och negativa konsekvenser såväl psykosocialt som för senare arbetsliv är tidig upptäckt av ledskadeprocessen avgörande. Rätt behandling i tid kan förebygga de negativa konsekvenserna och ger bättre livsvillkor för den enskilde patienten under resten av livet.

Lärosäte: Karolinska Universitetssjukhuset

Belopp: 80000

Ansvarig forskare: Erik Sundberg

År: 2022

Forskningsområden: Juvenil idiopatisk artrit