Livskvalitet och träningseffekter vid myosit
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
200 000 kr | Helene Alexanderson |
Bakgrund och motivering
Myosit är ovanliga inflammatoriska sjukdomar som påverkar musklerorgansystem. Intensiv träning förbättrar patientens hälsa och minskar sjukdomsaktivitet vid etablerad myosit. Kunskapen om säkerhet/effekt av intensiv träning vid aktiv, nydebuterad myosit är begränsad. Patienter har ökad risk för hjärtkärlsjuklighet. Metabolt syndrom (MetS) är kardiovaskulära riskfaktorer som inte studerats i Sverige tidigare. Sväljningssvårigheter är vanligt, vi behöver förstå hur vi bättre kan behandling dessa besvär.
Metod
Del 1 baseras på en randomiserad kontrollerad studie där vill analysera inflammatoriska infiltrat och antal kapillärer i muskelvävnad och pro- och antiinflammatoriska cytokiner i serum med immunhistokemi respektive flödescytometri efter före och efter HIIT jämfört med hemträning, samt i del 2 undersöka skillnad i träningssvar i fysisk kapacitet och inflammation mellan patienter och friska. Del 3 är en tvärsnittsstudie där vi vill analysera tidigare insamlade data på kardiovaskulära riskfaktorer såsom högt blodtryck, blodfetter, insulinresistans vid myosit. Del 4 består först av en tvärsnittsstudie som undersöker självskattade sväljningsbesvär och därefter en öppen pilotstudie undersöka effekt av svalgmuskelträning vid inklusionskroppsmyosit.
Betydelse för patienten
Projektet förväntas leda till ökad kunskap om tidigt insatt intensiv träning som sjukdomsmodifierande behandling tidigt insatt i sjukdomsförloppet vid myosit, om kardiovaskulär risk i relation till diagnos, och kortisonbehandling, samt om sväljningssvårigheter vid myosit och om träning av sväljningsmuskler kan minska dessa besvär. På kort sikt förväntas projektet leda till nya arbetssätt och bättre behandling då vi snabbt kan implementera HIIT som behandling tidigt och nya mätinstrument. På längre sikt förväntas projektet leda till förbättrad vård, hälsa, livskvalitet och prognos för vuxna personer med alla former av myosit.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.