Longitudinell och translationell studie av svårighetsgrad och samsjuklighet vid ankyloserande spondylit
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
200 000 kr | Helena Forsblad d'Elia |
Helena Forsblad d’Elia, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 200 000 kronor
Ankyloserande spondylit (AS) tillhör de vanligare reumatiska inflammatoriska sjukdomarna med en förekomst på ca 0.2% i Sverige. AS leder till bentillväxt i ryggen som kan orsaka en uttalat stel kotpelare, (s.k. bamboo spine) med funktionsnedsättning och ökad risk för allvarliga frakturer som följd. Förutom skelettpåverkan med kombinerad ökad bentillväxt och benskörhet är annan samsjuklighet vanlig såsom olika former av hjärt- och kärlpåverkan. Den ökade hjärt- och kärlsjukligheten bidrar till den förhöjda dödligheten vid AS. Syftet med detta projekt är att öka kunskapen om de processer som ökar risken för allvarligare sjukdomsutveckling och samsjuklighet vid AS.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.