Vivianne Malmström, Karolinska Institutet, 200 000 kronor, 2-års anslag år 1/2022

Bakgrund och motivering

Ledgångsreumatism (RA) är en av våra folksjukdomar. Det är en kronisk inflammationssjukdom som framförallt drabbar lederna och risken att drabbas under ens livstid är nästan 2%. De viktigaste riskfaktorerna för att utveckla RA är tätt förknippade med hur vårt immunsystem fungerar. Många patienter har särskilda antikroppar (ACPA) i sitt blod som vittnar om att immunförsvaret har blivit aktiverat, framför allt de så kallade B- och T-cellerna.

Syfte och mål

Idag finns läkemedel som dämpar inflammation, lindrar smärta/trötthet och begränsar ledförstörelsen, men inga som botar. Det tror jag vi kan ändra på. Genom att studera B- och T-celler i detalj kan vi kartlägga de immunreaktioner som är direkt inblandade i RA och särskilja dem från de B- och T-celler som behövs för att bekämpa infektioner och bibehålla vaccinationssvar. Om vi lyckas kommer vi att kunna veta vilka B och T-celler som är sjukdomsdrivande och behöver omskolas eller helt tas bort.

Metod

RA är en kronisk sjukdom utan bot, så många patienter vill bidra till att forskningen går framåt. Vissa patienter får svullna leder som måste tömmas, då kan vi studera cellerna från inflammerade leder samt blod. Vår forskning grundar sig på att många patienter är villiga att donera forskningsmaterial.

Antikroppar kommer från B-celler. Vi klonar antikroppar och tillverkar dessa i provrör. Härmed har vi kunnat visa att vissa, men inte alla, ACPA orsakar ledinflammation och ledsmärta, vilket kan förklara hur man kan ha autoantikroppar i många år innan sjukdom. T-cellen är en slags dirigent som styr kvalitén på våra immunreaktioner. Vi har utevecklat en känslig teknologi för att mäta hur många autoreaktiva (sjukdoms-specifika) T-celler som finns i ett prov.

Betydelsen för patienten

I material från inflammerade leder hittar vi B och T-celler som vi tror bidrar till sjukdom. Vi kan kartlägga vad som händer med dem över tid, t ex vid insättning av läkemedel. Vår målsättning är att förstå vilka immunreaktioner som är drivande i olika patienter med ledgångsreumatism, och att kunna erbjuda behandling som riktar sig mot just dessa. På liknande sätt studerar vi också SLE, myosit och ANCA-vaskulit.

Lärosäte: Karolinska Institutet

Belopp: 200000

Ansvarig forskare: Vivianne Malmström

År: 2022

Forskningsområden: Reumatoid artrit