Lymfocyters betydelse vid inflammatorisk reumatisk sjukdom.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
300 000 kr | Vivianne Malmström |
Vivianne Malmström, Karolinska Institutet, 300000
Bakgrund och motivering
Ledgångsreumatism (RA), SLE och ANCA-vaskulit har gemensamt att man har antikroppar i blodet för att immunsystemet har aktiverats mot kroppsegna proteiner. Det finns många bra behandlingar mot vissa symptom (t ex för att dämpa inflammation), men det finns inget bot och det är svårt att förutse när sjukdomen riskerar att blossa upp igen. Om vi förstår de sjukdomsdrivande immunreaktionerna kan vi försäga skov och utveckla mer precisa behandlingar med mindre immunsuppression och färre biverkningar.
Syfte och mål
Vi vill förstå likheterna mellan de olika sjukdomarna som gör att vita blodkroppar (både B och T-celler) aktiveras och också skillnader dvs varför det är olika immunreaktioner i respektive sjukdom.
Vi utvecklar metoder så att vi i blodprov kan mäta hur mycket autoreaktivitet man har, och hur det förändras över tid, t ex efter ny behandling. Vi studerar vävnader (biopsier) för att förstå hur B och T-celler bidrar till inflammation och nedsatt funktion, och hur pass sådana celler finns kvar även efter anti-inflammatorisk behandling och därmed riskerar att återaktiveras i framtiden. Ny kunskap kommer att användas för nya terapier.
Metod
B och T-celler studeras från både blodprov och i vävnadsbiopsier från patienter, dels i samband med diagnos eller vid insättande av nytt läkemedel och i så fall med uppföljningsprov.
Vi använder flödescytometri för att studera celler och vi färgar celler med hjälp av olika antikroppar för att särskilja subgrupper av celler, dvs förstå vad de gör och vart de är på väg. B-celler kan t ex vara fokuserade på att presentera självantigen till T-celler eller på att producera antikroppar. T-celler kan vara fokuserade på att aktivera makrofager eller att hjälpa B-celler etc.
Vi isolerar också B och T-celler, en och en, i små brunnar för att studera det RNA som kodar för deras receptorer (BCR och TCR), därmed kan vi identifiera besläktade celler s.k. kloner.
Betydelse för patienten
Immunologisk forskning tar ofta tid att föra över till klinisk vardag, men under COVID-19 pandemi lärde vi oss att det kan gå fortare. Vår forskning syftar till att kunna identifiera vilka patienter som har störst inslag av autoimmunitet i sin sjukdom och utveckla ny behandling för att omskola immunsystemet i just dessa individer. Innan sådan terapi finns så kan våra metoder fortfarande visa vilka patienter som behöver tätare uppföljning pga risk för skov.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.