Mätvärden som förutsäger skov i SLE
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Kim Kultima |
Kim Kultima, Docent, Uppsala universitet, Uppsala, 75 000 kr
Vid systemisk lupus erythematosus (SLE) används som regel antimalarialäkemedlet hydroxiklorokin (HCQ) som skovförebyggande behandling. Låga nivåer av HCQ i blodet är länkat till ökad risk för skov och på sikt organskada. Studier har påvisat väldigt varierade nivåer HCQ hos patienter trots samma dos. I Sverige finns idag ingen etablerad metod för att mäta HCQ-nivåer hos patienter under behandling. Denna studie, som får stöd från Reumatikerförbundet, avser etablera en mätmetod för HCQ som kan användas i klinisk rutinsjukvård som kan underlätta individanpassningen av behandling. Resultaten från det här projektet förväntas ha stor betydelse för de SLE patienter som idag behandlas med hydroxiklorokin.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.