Mekanismer bakom kardiovaskulära biverkningar vid behandling med JAK-hämmare
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Helena Idborg |
Bakgrund och motivering
JAK-hämmare används för att behandla autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar. Dock har man funnit att JAK-hämmare är associerade med något ökad risk för kardiovaskulära biverkningar så som hjärtinfarkt, stroke och blodproppar. JAK-hämmare ska därför ges med försiktighet till patienter med en kardiovaskulär riskprofil, vilket betyder att en stor grupp av patienter utesluts från denna behandling. Bättre förståelse för mekanismerna bakom dessa biverkningar skulle förbättra vården för dessa patienter.
Metod
Vi kommer att analysera tromboxan och andra lipider i helblod från friska individer och från patienter med reumatisk sjukdom efter stimulering med JAK-hämmare in vitro. Vi har preliminära data på att aspirin kan blockera en ökning av dessa analyter.
Från dessa in vitro-studier har prover samlats in där cytokiner kan analyseras för att förstå varför produktionen av tromboxan ökar vid stimulering av JAK-hämmare.
Vi kommer även att samla in urin och blod-prov från patienter med reumatoid artrit före och efter behandling med JAK-hämmare för att studera effekterna in vivo.
Dessutom kommer vi att utföra registerstudier för att validera våra fynd med att låg-dos-aspirin skulle kunna minska de kardiovaskulära biverkningarna.
Betydelse för patienten
Vår forskning är viktig för att få bättre kunskap om mekanismerna bakom de kardiovaskulära biverkningar av JAK-hämmare, vilket i sin tur kan ge en säkrare behandling av våra patienter med reumatisk sjukdom.
Om vi finner att låg-dos-aspirin kan minska risken för de kardiovaskulära biverkningarna associerade med JAK-hämmare så kan detta implementeras i vården på relativt kort sikt och göra den effektiva behandlingen med JAK-hämmare tillgänglig för en större grupp av patienter med minskade biverkningar.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.