Mer grundläggande kunskap om barn med artrit
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
450 000 kr | Helena Erlandsson Harris |
Helena Erlandsson Harris, Professor, Karolinska Institutet, Stockholm, 450 000 kr
Kroppen har ett välutvecklat alarmsystem som kan bidra till att driva inflammation. En kraftig sådan alarmsignal är molekylen HMGB1. För att kunna klargöra hur juvenil idiopatisk artrit (JIA) uppstår och utvecklas skall detta projekt studera HMGB1 och kartlägga hur HMGB1 påverkar den inflammatoriska processen, smärta och ledförstörelse vid JIA. Detta görs genom att analysera patientprover efter ledtrådar på molekylnivå som kopplat med information från svenska barnreumaregistret kan ge ny kunskap om hur JIA kan behandlas. Baserat på tidigare resultat är HMGB1 en lovande kandidat för ny anti-inflammatorisk och anti-reumatisk terapi.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.