Metabola förändringar vid tidig reumatoid artrit
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
115 000 kr | Cristina Maglio |
Cristina Maglio, Göteborgs universitet, 115 000 kronor
Bakgrund och motivering
Ledgångsreumatism (reumatoid artrit, RA) är en kronisk ledsjukdom. Trots att man har bedrivit mycket forskning kring RA är det ännu inte klart vad som orsakar sjukdomen. Patienter med RA kan idag behandlas med flera olika läkemedel men alla förbättras inte efter behandlingen. De celler som drabbas av inflammationen i leden vid RA kommer att få en högre ämnesomsättning (metabolism) än friska celler. De ämnen som produceras vid ämnesomsättning, metaboliter, kan mätas med en metod som kallas metabolomics.
Syfte och mål
I denna studie hoppas vi med hjälp av metabolomics metodiken kunna upptäcka faktorer som förändras i de tidiga faserna av sjukdomsutvecklingen i RA. Min förhoppning är att dessa faktorer i framtiden kan vara mål för läkemedelsutveckling som syftar till att hämma de inflammerade cellernas ämnesomsättning och därmed sänka den inflammatoriska reaktionen i leden. Att hämma ämnesomsättningen hos inflammerade celler har studerats som ett behandlingsalternativ vid exempelvis cancer men har ännu inte studerats vid RA. Dessutom skulle vissa metaboliter också kunna användas som markörer för svar på behandling hos patienter med RA.
Metod
I detta projekt kommer det ingå två delstudier. I den första delen av studien kommer jag att identifiera vilka metaboliter som förändras i ledceller vid utvecklingen av RA. Detta ska utföras genom att använda celler från friska människors knäleder och sedan mäta nivåer av metaboliter innan och efter att cellerna utsatts för olika faktorer som orsakar inflammation. I den andra delstudien planerar jag att mäta nivåerna av metaboliter i blodet hos en grupp patienter som drabbas av RA och studera om dessa metaboliter kan förutsäga behandlingseffekt.
Betydelse för patienten
Sammanfattningsvis hoppas jag med detta forskningsprogram kunna identifiera metaboliter som är involverade vid utvecklingen av RA och som skulle kunna förutsäga svar på behandling. På längre sikt hoppas jag att projektet kan leda till nya behandlingsmöjligheter och identifiering av prognostiska faktorer för patienter med RA, och därmed också kunna minska patienternas lidande och funktionsnedsättning.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.