Modulera östrogen för att minska inflammation vid artros.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
50 000 kr | Carmen Corciulo |
Carmen Corciulo, Göteborgs universitet, 50 000 kronor
Kvinnor löper ökad risk att drabbas av artros jämfört med män och risken ökar i samband med klimakteriet, då nivåerna av det kvinnliga könshormonet östrogen sjunker. Det har visats att östrogen kan påverka signaleringen av adenosin, en molekyl med en viktig roll för normal ledfunktion. Det är ännu oklart om detta även sker i T celler, de vita blodkroppar i immunförsvaret som bidrar till ökad inflammation vid artros. Syftet med detta projekt är undersöka om östrogen påverkar funktionen av adenosin i T celler och därmed minskar inflammationen i lederna vid artros, samt att utvärdera om det kan användas som behandling av artros.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.