Mot ny behandling av reumatoid artrit hos postmenopausala kvinnor - siktet inställt på en nyckelroll för IL-17.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
100 000 kr | Ulrika Islander |
Ulrika Islander, Göteborgs universitet, 100 000 kronor
Ledgångsreumatism (reumatoid artrit, RA) är en långvarig sjukdom som resulterar i ledinflammation och utveckling av benskörhet. Det är tre gånger fler kvinnor än män som drabbas, och de flesta insjuknar i samband med klimakteriet då produktionen av kvinnohormonet östrogen sjunker. Behandling med östrogen förbättrar sjukdomsförloppet vid RA genom att både minska inflammation och motverka benskörhet. Östrogenbehandling är dock associerad med allvarliga biverkningar, vilket gör det olämpligt som behandling. Det övergripande målet med projektet är att identifiera mekanismer involverade i östrogens skyddande effekt vid RA för att möjliggöra utveckling av effektivare behandlingar, samt att utvärdera en ny teknik för att på ett tidigt stadium kunna förutse utveckling av ledförstörelse och benskörhet vid RA.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.