André Struglics, Lunds Universitet, 100000

Bakgrund och motivering

Artros orsakar ledsmärta och funktionsnedsättning. I Sverige har cirka en miljon personer någon form av artros. Det finns ingen botande artrosbehandling och dagens sjukvård är inriktad på smärtlindring, sjukgymnastik och i vissa fall ledbyte (protes). Ledskador är en riskfaktor för utveckling av artros, men mekanismerna är inte klarlagda och vi vet för lite om det tidiga sjukdomsförloppet. Klinisk undersökning eller röntgen är inte tillräckligt känsliga instrument för att tidigt upptäcka artros.

Syfte och mål

Vi kommer att: (I) med hjälp av biokemisk analys, patientrapporterade frågeformulär och magnetkamera (MR) studera de molekylära och strukturella förändringar som uppstår vid knäskador och vid utveckling av artros; (II) analysera sambanden mellan molekylära biomarkörer, MR-fynd och symptom under olika stadier av sjukdomsförloppet. Vi fokusera på sjukdomen artros, men för att jämföra kommer vi också studera andra artriter som reumatisk artrit och juvenile artrit.

Metod

Vi använder blod-, urin- och ledvätskeprov från patienter med knäsjukdomar (ledskada, artros, reumatisk artrit, juvenil artrit) och från knäfriska individer, för att med immunologiska metoder mäta inflammation och nedbrytningsprodukter från ben, brosk och ledhinna. Vi använder MR-analys för struktur- och volymmätningar av ledvävnader. Med patientrapporterade frågeformulär samlar vi information om symptom som smärta, stelhet, livskvalitet samt fysisk aktivitet (kliniska data). Molekylära biomarkörer, t.ex. broskproteiner, jämförs slutligen med MR-analyser och kliniska data.

Betydelse för patienten

Molekylära biomarkörer, som mäts i blodet, har på kort sikt en nyckelroll i kliniska studier vid utvecklingen av sjukdomsmodifierande läkemedel mot artros. Vår broskbiomarkör, ARGS-aggrecan, har vi använt i flera kliniska studier. Det långsiktiga målet är att identifiera molekylära biomarkörer som har klinisk betydelse i artrossjukvården. Med hjälp av dessa kommer man kunna upptäcka artros tidigare än idag, förutsäga sjukdomsutvecklingen och kunna följa effekten av träning som behandlingsform.

Aktuellt om forskning