Neutrofilaktivering vid tidig reumatoid artrit och dess betydelse för utveckling av lungsjukdom – en delstudie av PULMORA.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
100 000 kr | Anna-Karin Hultgård Ekwall |
Anna-Karin Hultgård Ekwall, Göteborgs universitet, 100000
Bakgrund och motivering
Inflammation och immunaktivering i luftvägar bedöms vara centralt i patogenesen vid reumatoid artrit (RA). 60% av patienterna insjuknar också i någon form av lungengagemang. En svår manifestation är interstitiell lungsjukdom (ILS). Behovet av markörer och metoder för tidig och bättre diagnostik är stort. Neutrofiler är nyckelspelare vid inflammation och har en ökad aktiveringsgrad vid RA. Vi har visat att röntgenologisk bild av luftvägsinflammation vid tidig RA korrelerar med perifer neutrofilaktivering.
Syfte och mål
Det övergripandet syftet med denna fortsättningsstudie är att fördjupa kunskapen om neutrofilers roll vid RA och speciellt för utveckling av lungsjukdom. Speciellt undersöks hur radiologisk bild av lungor och neutrofilaktivering förändras över tid (med terapi) i PULMORA-kohorten med målet att identifiera markörer för tidig och förbättrad diagnostik, prognos och sjukdomsaktivitet vid lungengagemang. Vidare utvärderas lipid och proteinprofil i partiklar från små luftvägar i utandad luft (PExA) som markör för bronkiolit vid RA. Målet på längre sikt är att förbättra behandling och utfall av RA-associerad lungsjukdom.
Metod
PULMORA del II är en longitudinell observationsstudie i 5 år av patienter med tidig RA i Västra Götalandsregionen. I studien undersöks lungor med högupplöst skiktröntgen och blod med avseende på immunceller och pro-inflammatoriska ämnen vid diagnos och efter 2 och 5 år. Prov från små luftvägar insamlas med en ny icke-invasiv metod: PExA. Förekomst av lungförändringar bestäms och kvantifieras av thoraxradiologer med hjälp av ny blidanalys. Neutrofilernas aktiveringsgrad och mognad analyseras med flödescytometri. PExA-prov analyseras med masspektormetri och ny kvantitativ aptamerteknologi. Association och prognostiskt värde av neutrofilaktivitet och PEx-profil för utveckling av luftvägssjukdom och ILS analyseras statistiskt i samarbete med Akademistatistik.
Betydelse för patienten
RA-ILS är en förödande sjukdom med hög mortalitet. Luftvägsengagemang vid RA kan leda till irreversibla skador, upprepade infektioner och till svår luftvägssjukdom. Tidigt insatt, effektiv och individanpassad behandling kan förhindra stort lidande för patienten och kostnader för samhället. Denna studie kommer fördjupa vår kunskap i fältet, förhoppningsvis identifiera nya biomarkörer för snabb diagnostik och möjlighet att skräddarsy behandling för RA patienter med lungengagemang. Resultaten kan lätt implementeras i klinik och metodologin kan utgöra en plattform för vidare studier för att bestämma effekt av nya läkemedel.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.