Ny metod för förbättrad diagnostik vid hjärtengagemang hos myosit patienter
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Tao Jin |
Tao Jin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 75 000 kronor
Bakgrund och motivering
Myosit är en sällsynt autoimmun sjukdom som kan drabba olika organsystem inklusive hjärtat. Hjärtengagemang orsakad av myosit är livshotande med rapporterad hög dödlighet mellan 14% och 55%. Diagnosticering av hjärtengagemang vid myosit är fortfarande en utmaning för reumatologer. I detta projekt, vill vi skapa en omfattande diagnostisk metod inklusive specifika prover samt bild och funktionsmedicinska undersökningar för tidig diagnos av hjärtengagemang hos myositpatienter.
Syfte och mål
Att skapa ett omfattande diagnostiskt batteri för tidig diagnos av hjärtengagemang hos myositpatient
Metod
Projektet innefattar 2 studier; en tvärsnitts- och en prospektiv studie i Västra Götalandsregionen. I tvärsnittsstudien kommer alla kända myositpatienter på reumatologkliniken inkluderas. I prospektiva studien kommer nydiagnostiserade patientier följas upp under 5-års tid. Vi planerar att samla in information om medicinsk historia, kardiovaskulära riskfaktorer, sjukdomsaktivitet, samt hjärtskade-/hjärtsviktmarkörer. Patienter undersöks med EKG och UCG, samt magnetkameraundersökning av hjärtat.
Betydelse för patienten
Projektet kommer att illustrera hur vanligt det är med hjärtengagemang vid myosit och ge indikation på när behandling ska sättas in för att motverka hjärtskador. Vi kommer att skapa en användbar diagnostisk metod för att säkerställa diagnos och inleda specifika behandlingar, vilket kan förbättra den långsiktiga prognosen hos dessa patienter.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.