Nya insikter om det hyperinflammatoriska syndromet hos barn, efterföljande SARS-CoV-2 infektion: MIS-C.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
250 000 kr | AnnaCarin Horne |
AnnaCarin Horne, Karolinska Institutet, 250 000
Bakgrund och motivering
Multisystemic Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C ) är en livshotande hyperinflammatorisk, post-infektionskomplikation av SARS-C oV-2. Barn över hela världen har drabbats med en dödlighet upp till 2 %.
Kunskapen om MIS-C har ökat exponentiellt men stora luckor finns fortfarande. I Sverige har ca 380 barndrabbats och alla har överlevt. Det finns idag inga optimala kriterier för sjukdomen och det kan vara svårt att skilja MIS-C från andra tillstånd.
Syfte och mål
Målet med vår studie är att minska sjukligheten och dödligheten i MIS-C .
Studien består av tre delar:
Del A: MIS-C i Sverige: Syftet är att beskriva egenskaper, behandlingssvar och utfall hos barn med MIS-C .
Del B: Nyanser av hyperinflammation - jämförelse av MIS-C med snarlika tillstånd: Syftet är att hjälpa till att
förfina diagnoskriterierna för MIS-C .
Del C: Förbättrade diagnostiska kriterier för MIS-C. Syftet är att ur en stor kohort (>5000 patienter) validera våra föreslagna diagnoskriterier (del B)
Metod
Del A: MIS-C i Sverige: En rikstäckande befolkningsbaserad tvärsnittsstudie på barn med MIS-C registrerade i det svenska barnreumatologiska kvalitetsregistret under mars 2020 - augusti 2022.
Del B: Nyanser av hyperinflammation - jämförelse av MIS-C med snarlika tillstånd: alla svenska fall med MIS-C gentemot en internationell unik samanställning av barn med andra, snarlika hyperinflammatoriska tillstånd inkl. svåra infektioner/sepsis.
Del C: Förbättrade diagnostiska kriterier för MIS-C: internationell fall-kontroll studie. Ur en stor (>5000 patienter) internationell EU studie DIAMONDS: https://www.diamonds2020.eu/, med patienter som söker akut, kommer vi ta ur fall med MIS-C och jämföra dem med kontroller av andra akuta febrila tillstånd inom studien.
Betydelse för patienten
Hos patienter med hyperinflammatoriska syndrom , är tiden till diagnos, och rätt behandling avgörande för att undvika organskador och död. Förbättrade diagnostiska kriterier skulle vara till stor hjälp för läkare, för att hitta rätt behandling för rätt patient. Behandlingen för MIS-C inkluderar tung immunmodulerande terapi, inkluderande högdos med kortison, vilket ej ges till patienter med bakteriell sepsis.Vår studie utgör en unik möjlighet att med hög kvalitet kunna bidra till förbättrat kunskapsläget av MIS-C. Covid-19 muterar till många varianter och vi vet ännu ej om nästa kommer att orsaka en ny våg av barn med MIS-C.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.