Orsaker till muskelsvaghet vid inflammation
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
100 000 kr | Johanna Lanner |
Lanner Johanna, Med Dr, Karolinska Institutet, Stockholm. 100 000 kronor.
Muskelsvaghet är vanligt förekommande hos patienter med ledgångsreumatism vilket minskar individens självständighet och livskvalitet då vardagliga aktiviteter kräver mer ansträngning.
Nyligen har det visats att det inte finns någon koppling mellan muskelsvagheten och patienternas inflammation och sjukdomsaktivitet vilket antyder att det är musklernas förmåga att producera kraft som är nedsatt hos dessa patienter.
Reumatikerförbundet bistår en studie vars övergripande mål är att belysa de molekylära mekanismer som ligger till grund för muskelsvaghet i samband med ledgångsreumatism.
Identifiering av signalerna som stör kraftproduktionen och resulterar i muskelsvaghet hos patienter med ledgångsreumatism kan bidra till ny behandling vilket i slutändan kan förbättra livskvaliteten för drabbade patienter.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.