Cecilia Engdahl, Göteborgs universitet, 105 000 kronor

Bakgrund och motivering

Ledgångsvärk är vanligare hos kvinnor än män vilket bland annat kan kopplas till östrogen bristen vid klimakteriet. Jag har visat att östrogen bristen påverkar hur sjukdomsframkallande antikroppar, IgG, är vilket är viktigt då många patienter har autoantikroppar närvarande långt innan de blir sjuka.  Vi vill nu undersöka om östrogenliknande läkemedels kan påverka hur sjukdomsframkallande IgG är samt om detta är viktigt för reglering av benomsättningen.

Syfte och mål

Östrogen reglerar sockerhalten på autoantikroppar som påverkar hur sjukdomsframkallande de är, och om östrogen reglerar även friskt IgG samt om östrogenliknande läkemedel påverkar IgG på samma sätt kommer att undersökas. Vi vill också undersöka om östrogenbrist påverkar andra protein där socker sätts på och dra paralleller till autoimmuna sjukdomar samt ben. Dessutom vill vi undersöka om selektiva östrogenreceptormodulatorer (SERM), ett läkemedel för postmenopausala kvinnor har samma effekt som östrogen på sockerhalten på båda antikroppar och andra protein.

Metod

Detta kommer undersökas i både djurstudier samt hos äldre kvinnor efter klimakteriet. Möss kommer inte in i klimakteriet utan här tar vi istället bort äggstockarna för att minska östrogen produktionen. Varefter vi kommer att undersöka hur SERM påverkar socker strukturerna vid ett autoimmuna tillstånd och östrogens direkta roll i friska förhållanden. Socker strukturerna kommer att undersökas med ELISA samt masspektrometri och enzymet som sätter till sockret med hjälp av flödescytometri och RNA -uttryck.

Hos de äldre kvinnor efter klimakteriet med ledgångsvärk kommer vi se om vi kan koppla östrogensreglering på IgG till benförlust. Detta finns redan undersökt och vi vill nu enbart se om det finns ett samband mellan dessa faktorer.

Betydelsen för patienten

Alla kvinnor kommer att få minskad östrogen när de går in i klimakteriet, men att förstå konsekvenserna av östrogen bortfallet både för induktionen av autoimmunitet och benförlust kan hjälpa oss att behandla dessa patienter på ett bättre sätt. Detta kan då motverka att ledgångsvärken går från ett mer inaktivt förstadium till en aktiv sjukdom samt att kvinnor utvecklar osteoporos. Många patienter visar också andra riskfaktorer som antingen kommer att gynna eller motsäga östrogenbehandling, men i denna studie får vi en ny parameter som måste beaktas vid användning av behandling för östrogenbrist.

Lärosäte: Göteborgs universitet

Belopp: 105000

Ansvarig forskare: Cecilia Engdahl

År: 2022

Forskningsområden: Reumatisk sjukdom