På jakt efter mekanismerna bakom överaktivt immunförsvar
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
150 000 kr | Maija-Leena Eloranta |
Eloranta Maija-Leena, Docent, Uppsala Universitet, Uppsala. 150 000 kronor.
Signalmolekylen interferon (IFN) har en mycket viktig roll i vårt naturliga immunförsvar mot virusinfektioner. Eftersom IFN har starka effekter på immunsystemet utöver de rent antivirala kan en oreglerad IFN-produktion vara skadligt.
Normalt produceras IFN under en kort tid medan det hos patienter med reumatiska sjukdomar som systemisk lupus erythematosus (SLE) och primärt Sjögrens syndrom förekommer ett kroniskt aktiverat IFN system. IFN kan också aktivera produktionen av antikroppar som i sin tur ökar den inflammatoriska processen.
Denna studie med stöd av Reumatikerförbundet avser jämföra samspelet mellan IFN-producerande celler och antikroppssvaret mellan friska individer och patienter med SLE och Sjögrens syndrom för att kunna hitta viktiga mekanismer för framtida behandlingar.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.