Pilotstudie för NUTRA – Kostbehandling vid nydiagnostiserad ledgångsreumatism.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Helen Lindqvist |
Helen Lindqvist, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 75000
Bakgrund och motivering
Trots tidigare diagnostisering och förbättrad läkemedelsbehandling har många patienter med ledgångsreumatism (Reumatoid Artrit, RA) kvarstående symptom, försämrad livskvalitet och förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdomar (CVD). Många kroniska sjukdomar har riktlinjer för kostbehandling, med detta saknas för inflammatoriska sjukdomar såsom RA. Begränsade bevis för hur kost påverkar symptom som värk och välmående samt riskfaktorer för CVD vid RA hindrar möjligheten att optimera kostrekommendationer.
Syfte och mål
Det översiktliga syftet med det här projektet är att öka patienternas livskvalitet och förebygga förtidig död kopplad till en ej optimal kost. Konkreta mål är att öka kunskapen om hur kost påverkar hälsa vid inflammatoriska sjukdomar och att riktlinjer för kostråd vid RA därigenom ska kunna utformas. Utöver detta är målet att identifiera vilka patienter som har störst nytta av en kostförändring så att insatser från sjukvården kan riktas mot dessa individer.
Metod
Deltagarna, patienter med nydiagnostiserad RA, kommer att följa det standardiserade vårdförloppet med 3-, 6- och 12-månaders uppföljning. Vid 3-mån besöket slumpas deltagarna till kost eller kontroll och de följer sedan kosten till nästa klinikuppföljning. De får matvaror, recept och menyer samt personliga råd om kost. Omfattande data för inflammationsmarkörer, riskfaktorer för CVD och tarmflora kommer att användas för att utvärdera effekterna av kosten. Datan kommer att användas för att förutsäga vilka faktorer som är avgörande för att få bästa möjliga resultat av kostbehandling med avseende inflammation och symptom som ömma och svullna leder, efter tre månader, och riskfaktorer för CVD 12 månader efter diagnos.
Betydelse för patienten
NUTRA-studien kommer att vara ett värdefullt bidrag till evidensbaserade kostriktlinjer för att vägleda patienter mot minskad sjukdomsaktivitet och minskad risk för CVD, samt för att identifiera vilka patienter som skulle dra störst nytta av kostintervention. Dessutom möjliggör minskade riskfaktorer för CVD fler alternativa läkemedel för behandling vid RA. Om NUTRA-studien bevisar hypotesen att kostbehandling som tillägg till läkemedel kan få fler med RA att bli symptomfria, samt minska riskfaktorer för CVD, kan forskningen bidra till att förebygga förtidig död kopplad till undermålig kost.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.