Precisionsmedicin vid neuropsykiatrisk systemisk lupus erythematosus (PreNeuroLup).
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
200 000 kr | Dionysis Nikolopoulos |
Dionysis Nikolopoulos, Karolinska Institutet, 200000
Bakgrund och motivering
Neuropsykiatrisk systemisk lupus erythematosus (NPSLE) kännetecknas av ett mycket brett spektrum av symtom, som ofta är ospecifika, vilket gör det svårt att avgöra om de beror på grundsjukdomen eller andra orsaker. Det saknas i dagsläget verktyg för att på ett effektivt sätt välja rätt behandling till rätt patient i rätt tid. Vår forskning syftar till att utveckla sådana verktyg.
Syfte och mål
Det övergripande syftet med projektet är att bidra till en bättre vård för patienter med NPSLE, förbättrad livskvalitet, färre sjukhusvistelser och mindre organskadeutveckling, vilket i sin tur kommer att leda till reducerade kostnader för vård. Våra specifika mål för att uppnå syftet är att upptäcka markörer i blod som återspeglar graden av inflammatorisk aktivitet i nervsystemet, både det centrala och det perifera, och som kan vägleda i val av behandlingen för den enskilde patienten. Vi vill specifikt hitta markörer i blod som korrelerar med markörer i ryggvätska, för att på sikt ersätta ryggpunktionen vid utredningen av NPSLE.
Metod
I ett första steget mot utvecklingen av en ”aktivitetssignatur” för NPSLE kommer vi att generera data med breda analyser av genuttryck samt nivåer av proteiner inklusive autoantikroppar. Vi kommer analysera redan insamlade prover av helblod och serum från två stora tvärsnittsstudier samt prover från en mindre longitudinell studie som nyligen påbörjats. Vi kommer jämföra patienter med NPSLE med ålders- och könsmatchade patienter med SLE dock utan neuropsykiatriskt engagemang, samt friska kontrollpersoner från Karolinska Universitetssjukhuset, från Attikonsjukhuset i Aten samt från 3TR-konsortiet som rekryterar patienter från 22 SLE-centra i Europa.
Betydelse för patienten
Med våra studier vill vi bidra till upptäckt av blodbaserade markörer för graden av den inflammatoriska aktiviteten i nervsystemet hos patienter med NPSLE, som därmed kan användas för att tidigt sätta rätt diagnos samt vägleda valet av rätt behandling till den enskilde patienten. På detta sätt aspirerar projektet på att bidra till personcentrerad och individanpassad vård för dessa patienter, och därmed förbättrad livskvalitet, färre sjukdomsvistelser, mindre förekomst av irreversibel skada i nervsystemet och längre livslängd.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.