Precisionsmedicin vid Sjögrens syndrom.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
150 000 kr | Gunnel Nordmark |
Gunnel Nordmark, Uppsala universitet, 150 000 kronor
Sjögrens syndrom är en långvarig reumatisk sjukdom karaktäriserad av ögon- och muntorrhet, men omkring 30% av patienterna har påverkan på andra organ såsom leder, lungor och njurar. De har dessutom en ökad risk för hjärtkärlsjukdom och lymfom (lymfkörtelcancer). Det övergripande syftet med dessa studier är att studera den ärftliga bakgrunden till Sjögrens syndrom och dess olika sjukdomsyttringar och komplikationer. Målsättningen är att identifiera arvsanlag som har betydelse för att sjukdomen uppstår, studera hur dessa regleras och uttrycks samt om det finns någon ärftlig bakgrund till varför vissa personer drabbas av exempelvis lymfom. Detta bör man ta hänsyn till vid framtida behandlingsstudier och kan förhoppningsvis användas för att förebygga allvarliga komplikationer.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.