Prediktion och prevention vid reumatoid artrit (PREVENT RA).
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
250 000 kr | Forskargruppen under ledning av Per-Johan Jakobsson |
Anca Catrina Irinel, avled under 2021, men forskargruppen fortsätter arbetet, nu under ledning av Per-Johan Jakobsson, Karolinska Institutet, 250 000 kronor
Trots att forskningsframsteg under de senaste åren har kraftigt förbättrat behandlingen av ledgångsreumatism (reumatoid artrit, RA) finns inte något botemedel idag. Patienterna behandlas för sent, när inflammationen redan har orsakat skador, och många har kvar symptom även efter behandlingen. Det innebär att det finns ett stort behov av tidigare behandling och av nya behandlingar som kan bota, inte bara bromsa, sjukdomen. Projektets mål är att kartlägga utvecklingen av RA, förstå processerna som är involverade och använda de nya kunskaperna till att behandla och förebygga sjukdomen. Arbetet kommer att bidra till detaljkunskap som kan ge nya behandlingsmål för RA, mer specifik och tidig behandling som kan ge möjligheten till sjukdomsprevention och förbättrad identifiering av personer med risk att utveckla RA och information om deras prognos som kommer att tillåta behandling vid rätt tid och med rätt läkemedel.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.