Bakgrund och motivering

Kronisk ledgångsreumati sm (reumatoid artrit, RA) är en inflammatorisk sjukdom som kan förstöra lederna. Jättecellsarterit (giant cell arteritis, GCA) är en kärlsjukdom som drabbar äldre, och kan leda till ögonskador. Orsakerna till RA, GCA och andra reumatiska sjukdomar är ofullständigt kända. Behandlingsmöjligheterna har förbättrats, men det fi nns alltjämt en stor variati on i utfall för patienterna. Det finns ett behov av närmare kartläggning av sjukdomsmekanismerna, och deras betydelse för prognosen.

Metod

Genom registerlänkningar identifierar vi deltagare i befolkningsstudierna Malmö Kost Cancer (MKC) och Malmö Förebyggande Medicin (MFM) som senare utvecklat reumatisk sjukdom (RA, GCA, PMR etc). Diagnoserna verifieras genom strukturerad journalgenomgång, och data om sjukdomsförloppet inhämtas. Uppgifter om livsstilsfaktorer och andra exponeringar hämtas från databaserna för MFM/MKC. Riskfaktorer för respektive sjukdom analyseras i logistiska regressionsmodeller. Biomarkörer i blodprover från MFM/MKC analyseras i samarbete med andra forskare i ett omfattande nätverk. Proteiner och fettsyror i plasma analyseras i samarbete med O-link, Uppsala, respektive Mario Zaiss, Erlangen. Vi studerar även relationen mellan sådana biomarkörer och förloppet efter diagnos.

Betydelse för patienten

Ökad kunskap om riskfaktorer och prognosti ska faktorer kan, kombinerat med studier av relevanta biomarkörer, bidra till nya insikter om uppkomstmekanismer för reumatiska sjukdomar och ge underlag för förbättrad diagnostik och behandling, samt optimerad uppföljning. Även förebyggande åtgärder för friska personer med hög risk för att utveckla reumatisk sjukdom är en framtida möjlighet. På kort sikt kan resultaten vara till nytta i kliniskt arbete med individer med hög risk för reumatisk sjukdom, inklusive utredning och råd om levnadsvanor. På längre sikt kan man få underlag för utveckling av nya läkemedel och diagnostiska metoder.

Aktuellt om forskning