Reumatoid Artrit – associerad interstitiell lungsjukdom (RA-ILD): prevalens, biomarkörer, påverkan av antireumatisk behandling och utvärdering av lungultraljud som screeningsmetod
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Katerina Chatzidionysiou |
Bakgrund och motivering
Lungengagemang i form av interstitiell lungsjukdom (ILD) (lungfibros) är en relativt vanlig manifestation vid reumatoid artrit (RA) och det leder till ökad morbiditet och mortalitet. Vår förståelse av den riktiga frekvensen av RA-ILD, riskfaktorer och påverkan av antireumatisk behandling är begränsad. Det finns numera inga vedertagna rekommendationer eller riktlinjer varken för screening, uppföljning eller behandling av lungsjukdom vid RA.
Metod
Vi har tidigare genomfört en studie där patienter med nydebuterad RA gick igenom noggrann lungutredning, med datortomografi och lungfunktionsundersökning. Upp till 50% av alla patienter i studien hade tidiga inflammatoriska lungförändringar. Vi har förmånen att kunna studera utvecklingen av de tidiga lungförändringar till ILD, och undersöka kopplingen till sjukdomsfaktorer, behandling med olika antireumatiska preparat, och olika biomarkörer. Lungultraljudsfynd kommer jämföras med HRCT svar.
Betydelse för patienten
Bättre förståelse och identifiering av riskfaktorer för utveckling av RA-ILD är av stor klinisk betydelse. Bättre screeningsverktyg behövs också. Ultraljud är en enkel och säker metod som kan potentiellt hjälpa reumatologer upptäcka RA-ILD i tidigt stadium.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.