Riskfaktorer för hjärt- och kärlsjuklighet vid autoimmuna vaskulitsjukdomar.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
100 000 kr | Johanna Dahlqvist |
Johanna Dahlqvist, Uppsala Universitet, 100000
Bakgrund och motivering
En grupp allvarliga sjukdomar som orsakas av inflammation i små blodkärl kallas för ANCA-vaskuliter. Trots att patienter med dessa sjukdomar behandlas med immundämpande behandling har man noterat att patienterna drabbas av sjukdomar i hjärta och kärl. Bakgrunden till detta är inte helt klarlagd och exakt vilka patienter som kommer att drabbas går inte att förutse i nuläget.
Syfte och mål
Det långsiktiga målet med den här studien är att med förbättrad prevention minska hjärt- och kärlsjuklighet hos patienter med ANCA-vaskuliter. De mer specifika målen med den här studien är att i detalj kartlägga vilka hjärt-kärlsjukdomar som drabbar patienter med ANCA-vaskuliter och vilka riskfaktorer som finns för detta. Målet är även att studera om den finns genetiska faktorer som kan kopplas både till traditionell hjärt- och kärlsjukdom och till ANCA-vaskulit.
Metod
Prevalensen av hjärtinfarkt, stroke och blodproppssjukdom hos patienter med ANCA-vaskulit, kontrollpersoner och förstagradssläktingar till patienter och kontroller ska inhämtas från nationella patientregister. Risken för hjärt-kärlsjukdom hos ANCA-vaskulitpatienter beräknas i jämförelse med kontrollpersonerna och släktingarna. Data över potentiella riskfaktorer (rökning, höga blodfetter, försämrad njurfunktion m.m.) inhämtas från register och en lokal ANCA-vaskulitkohort, och jämförs mellan grupperna.
Betydelse för patienten
Fynden från den här studien kommer att ge oss viktiga redskap i behandlingen och uppföljningen av patienter med ANCA-vaskulit. När riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom hos dessa patienter blir kända kan tidiga interventioner sättas in, vilket på sikt kommer att leda till minskad sjukdom och förbättrad livskvalité för patienterna.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.