Riskfaktorer för olika återkommande komplikationer hos patienter med antifosfolipidsyndrom.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Aleksandra Antovic |
Aleksandra Antovic , Karolinska Institutet, 75 000 kronor
Bakgrund och motivering
Antifosfolipidsyndrom (APS) känneteckans av arteriella och/eller venösa blodproppar (tromboser) och/eller graviditetskomplikationer i kombination med antikroppar mot negativt laddade ämnen i blodet sk. fosfolipider. Vanligaste manifestationer är venösa tromboser, dvs djup ventrombos och lungemboli. Av de arteriella tromboserna dominerar stroke. Ca 80% av patienterna är kvinnor i fertil ålder och dödligheten är 10% under 10-årsuppföljning. Strukturerad behandling och uppföljning av dessa patietner saknas.
Syfte och mål
Övergripande mål av projektet är att försöka kartlägga riskfaktorer och förstå mekanismer för återkommande trombotiska event hos patienter med APS samt kartlägga riskfaktörer till förtidigt dödlighet mellan dessa patienter. Målet är att definiera APS patienter med hög risk för komplikationer så att vi i framtiden kan erbjuda förebyggande åtgärder och en bättre anpassad behandling.
Dessutom vill vi förbättra tidig diagnostik av APS genom att identifiera biomarkörer för sjukdomen och biomarkörer som kan underlätta uppföljningen av sjukdomsaktiviteten.
Metod
Vi har identifierad 271 patienter med APS som följts på Koagulationsmottagningen Karolinska Universitetssjukhuset mellan 2014 och 2020. Detta för att karakterisera kliniska manifestationer och samsjuklighet vid APS samt studera effekten av antikoagulantiabehandling, incidensen av trombosrecidiv och mortalitet. Högrisk APS-profiler skall definieras vilket kan göra individuell riskanalys och skräddarsydd förebyggande åtgärder.
Framtida projekt ämnar inkludera samma patientgrupp prospektivt för klinisk kontroll samt samlande av blodprover för analys av olika biomarkörer vid APS. Validerade bedömningsskalor och frågeformulär kommer att användas för att utforska APS påverkan på livskvalitet, kognitiva funktioner, utbildningsnivå, arbetsliv och socioekonomi.
Betydelsen för patienten
APS-patienter följs på olika enheter vilket resulterar i en fragmenterad vård och kunskap inom sjukvården. Detta ökar risken för sämre prognos av allvarliga APS-manifestationer. APS påverkar patienternas livskvalitet både vad gäller fysisk och mental hälsa i stor utsträckning. Det finns flera områden med utrymme för förbättring, så som tidig diagnostik och upptäckt av riskfaktorer/samsjuklighet, graviditetsuppföljning samt behandling. Den socioekonomiska bördan av livslång behandling, laboratorieövervakning och förebyggande av komplikationer är alla frågor som inte tidigare har belysts i det svenska hälso- och sjukvårdssystemet.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.