Rituximab vid lupusnefrit, antifosfolipid-associerad nefropati/ antifosfolipid positivitet:Vad ska man ta med sig för framtida B-cell hämmare terapier?
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Francesca Faustini |
Bakgrund och motivering
B-cell depletion (borttagning av B-celler ur blodbanan) har på senare varit en viktig behandlingsstrategi vid autoimmuna sjukdomar. Vid systemisk lupus eythematosus (SLE) har man inte säkert visat effekt vid randomiserade studier men kohort och registerstudier har visat klara effekter. Idag är B-cellsdepletion en vedertagen terapi vid svår SLE. Nya terapier riktade mot B-celler utvecklas idag och är ett växande forskningsområde. Vilka patienter som har störst nytta av dessa är fortfarande oklart.
Metod
Studier inom detta projekt kommer att utföras med en retrospektiv design. Vi kommer att samla data från våra kohorter och kliniska databaser och identifiera patienter med bra och dålig respons av rituximab vid 1, 2, 3 och 5 års tid från första rituximab behandling. Vi kommer att använda av oss av standardiserade mått (till ex. EULAR response criteria för lupusnefrit) och av andra markörer (till ex. användning av kortison, återbehandling, antal och tid för skov). Genom definitionen av respons kommer vi dela in patienter i subgrupper och jämföra deras kliniska egenskaper före och under behandling. Vi kommer att ta hänsyn till både effekter och säkerhetsaspekter. Antifosfolid antikroppars titrar kommer registreras och kliniska korrelat analyseras.
Betydelse för patienten
Projektet är viktigt för SLE patienter med allvarliga organengagemang som genomgår tunga och potentiellt skadliga behandlingar. I denna grupp ses ofta ett otillräckligt svar på flera läkemedel och en hög frekvens av skov på kort och längre sikt. Alla dessa faktorer påverkar patientens förlopp negativt. Därtill är lupusnefrit associerat med en ökad kardiovaskulär samsjuklighet. Utveckling av möjligheterna med riktade B-cellsterapier växer idag och det är essentiellt att identifiera patienter som kan ha stört glädje av behandling och undvika konskevenser (immunbrist till ex), dvs optimera behandlingsstrategier.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.