Samband mellan inflammation och aterosklerosutveckling samt benskada och benskörhet vid reumatiska sjukdomar.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
105 000 kr | Sofia Ajeganova |
Sofia Ajeganova, Spenshults FoU-centrum, 105 000 kronor
Bakgrund och motivering
Varför löper vissa patienter med reumatoid artrit och systemisk lupus erytematosus ökad risk för kardiovaskulär sjukdom (KVS), benskörhet och har sämre överlevnad? Varför är vissa patienter benägna att få en svår sjukdom met komplikationer? Kan dessa identifieras tidigt och behandling / prevention individualiseras? Hypotesen är att kronisk reumatisk sjukdom, KVS och benskörhet har gemensamma uppkomstmekanismer där individuella immunreaktioner i samspel med andra faktorer avgör individuell sjukdomsprognos.
Syfte och mål
Den övergripande målsättningen är att förstå varför och hur kärlskada och benskada uppstår vid reumatiska sjukdomarna och därmed möjliggöra individuell behandling och förbättra livskvalitet och livsprognos. Eftersom immunsystemets miljö och funktion har stor betydelse för reumatisk sjukdom, KVS och benskörhet, vill vi klarlägga hur immun-medierade sjukdomsorsaker tillsammans med traditionella riskfaktorer inverkar på benhälsa, morbiditeten i och mortaliteten i hjärt-kärlsjukdom vid RA och SLE. Särskilt viktigt är att förstå gemensamma mekanismer för inflammation, ateroskleros och benskada som är ansvariga för komplikationer.
Metod
Vi kommer att fortsätta experimentella, kliniska och epidemiologiska studier av reumatiska sjukdomarna RA och SLE som båda ger ökad risk att få KVS och benskörhet, men troligen via olika mekanismer. Våra projekt har säkrats med strukturerad insamling av data kopplade till biobank och länkning med svenska register (KVS, frakturer, morbiditet och mortalitet data, jämförelse med personer utan reumatisk sjukdom). RA studier baseras på den unika svenska multicenter BARFOT-kohorten (Bättre AntiReumatisk FarmakOTerapi), omfattande närmare 3000 patienter med tidig RA som följts för 15 år. SLE studier baseras på SLEVIC-kohorten (SLE Vascular Impact Cohort) som följt upp 7 år både patienter och matchade kontroller avseende halskärlförändringar och benskörhet.
Betydelsen för patienten Eftersom patienter med reumatisk sjukdom fortfarande har ökade samsjuklighet och associerade komplikationer, trots moderna potenta terapier, är det synnerligen angeläget att hitta förklaringen till denna ökad risk. Genom att förstå varför och vilka patienter som utvecklar destruktiv sjukdom, hjärt-kärlsjuklighet och frakturer/benskörhet samt hur faktorerna bakom dessa komplikationer ska kunna identifieras och behandlas tidigt får vi möjlighet till riktad prevention, individualiserade behandlingsmål och behandlingsval. Vi anser att denna nya kunskap kommer att förbättra livskvalitet och överlevnad på kort och lång sikt.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.