Serotonins betydelse i utvecklingen av SLE
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Lina Wirestam |
Lina Wirestam, Med Dr, Linköpings universitet, Linköping, 75 000 kr
Systemisk lupus erythematosus (SLE) är en autoimmun sjukdom som ofta påverkar flera av kroppens organ. Serotonin är en signalsubstans som reglerar sömn och humör i hjärnan som också har visat sig vara viktig i regleringen av immunförsvaret. Mycket lite är känt om vilken roll serotonin spelar vid kroniska inflammatoriska sjukdomar. Vid SLE har man sett att låga nivåer av serotonin är kopplat till en svårare sjukdom. Målet med detta projekt, som får stöd från Reumatikerförbundet, är att kartlägga serotonin och undersöka hur det bidrar till utveckling av SLE. En ökad förståelse av mekanismer för hur serotonin produceras och frisätts kan utgöra mål för ny riktad behandling och på sikt kan ge nya läkemedel till autoimmuna reumatiska sjukdomar.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.